Hoe houd jij je urenregistratie bij?

Als ondernemer is het belangrijk dat je een goede urenregistratie bijhoudt en daar zijn verschillende redenen voor. Er zijn geen regels opgesteld over hoe je dit bij dient te houden, je kunt dit gewoon op papier doen of in een bestandje op je computer, maar je kunt ook kiezen voor een speciaal softwareprogramma. Dat laatste kan het wel een stuk gemakkelijker maken, helemaal als je kiest voor het systeem van urenregistratie van teamleader. Zo heb je altijd inzicht in de verdeling van de werkuren en van het totaal gewerkte uren en dat kan goed van pas komen.

Redenen voor bijhouden urenregistratie

Voordat we ingaan op de verschillende manieren om de gewerkte uren bij te houden, is het eerst belangrijk om te weten waarom je dit precies zou doen. Waarom moet je een urenregistratie bijhouden?

  • omdat dit een eis is van de Belastingdienst, als ondernemer moet je aan het urencriterium voldoen en je moet met een administratie aan kunnen tonen hoe jij jouw werkuren besteed hebt
  • omdat je op deze manier gemakkelijker kunt factureren
  • als je werknemers hebt: om inzicht te krijgen hoe hun dagen, weken en maanden met werkuren gevuld worden

Of je nu dus alleen werkt of dat je een team werknemers onder je hebt, het voeren van een urenregistratie is dus altijd van belang. De plicht van de Belastingdienst is duidelijk, kun jij niet aantonen dat je aan het urencriterium voldoet, dan heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek en andere voordelen voor ondernemers. Maar het is voor jouzelf ook goed om te doen. Hoe weet je anders hoeveel jij een bepaalde klant in rekening moet brengen? Je moet daarvoor wel weten hoe lang je met de opdracht bezig bent geweest. En als je niet alleen werkt, dan moet je het van je medewerkers ook weten. Daarom is een goede urenregistratie van belang. Zo voorkom je dat je te weinig uren declareert en inkomsten misloopt of juist teveel uren opgeeft, waardoor klanten niet snel geneigd zijn om jouw bedrijf nog weer in te schakelen.

Timer van teamleader

Zoals in het begin al gezegd: er zijn verschillende manieren om jouw urenregistratie bij te houden. Maakt het uit hoe jij dit doet? Wettelijk gezien niet, zolang je de werkuren maar kunt verantwoorden. Maar voor jouzelf kan het wel veel uitmaken. Handmatig alle werkuren bijhouden kan heel veel tijd kosten en je kunt dan zomaar iets over het hoofd zien. Dat is natuurlijk zonde. Daarom is het handig om hiervoor gebruik te maken van speciale software, bijvoorbeeld die van teamleader. Hiermee wordt het bijhouden van een correcte urenregistratie een fluitje van een cent. Je kunt de timer aanzetten als jij met een bepaalde opdracht bezig bent, maar je kunt ook later uren nog toewijzen aan bepaalde opdrachten. Het grote voordeel is dat het programma precies bijhoudt hoeveel tijd je met ieder project bezig bent geweest en dat je dit gemakkelijk door kunt voeren naar het facturatieprogramma. Ook zie je zo precies welke werkuren nog niet gefactureerd zijn en daar kun je dan actie op ondernemen. Heb jij werknemers in dienst? Dan kunnen zij hun uren hier ook in bijhouden. Alles wordt per klant verzameld, wat factureren gemakkelijker maakt. En je krijgt met dit programma voor urenregistratie zo ook meer inzicht in de indeling van de werkdag van jouw werknemers!

Comments are closed