Mijn VCA halen

Ik wilde eind vorig jaar aan de slag bij een aannemer. Het was mijn eerste echte baan na mijn opleiding, dus ik was zeer gemotiveerd om van start te gaan. Voor ik kon beginnen, moest ik eerst een VCA halen. Dat werd verplicht gesteld door de opdrachtgever, dus ik had daarin weinig keuze. Ik ging op zoek naar een geschikte cursus en kwam terecht bij VGMbox. Hun website sprak me aan, maar ook de manier waarop zij het traject vormgeven. Laat ik kort bespreken wat ik heb meegemaakt:

  • Klassikaal of online?
  • De cursus zelf: helder en duidelijk
  • Gelijk het examen afleggen

Toen ik de website bekeek, zag ik dat ik op twee manieren een VCA kon halen. Ik kon gaan voor een klassikaal traject, of een online programma doorlopen. Je mag best weten dat ik geworsteld heb met die beslissing. Ik kwam natuurlijk net uit de schoolbanken, dus was niet erg happig om weer terug te gaan. Ik wilde graag een VCA halen, maar was een online programma niet net wat minder moeite? Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een klassikaal programma. Ik weet uit ervaring hoeveel ik in het verleden heb opgestoken van gemotiveerde docenten, dus besloot toch om af te reizen naar een van de locaties in Zwolle. Toen ik aankwam was ik direct op mijn gemak. Je komt in een ruimte met mensen die echt graag iets willen leren. Ik moest weliswaar een VCA halen, maar het merendeel zat daar voor de eigen ontwikkeling. Na een korte introductie duik je meteen in de stof. Daar wil ik nog wat meer over zeggen. Bij VGMbox werken ze namelijk niet met dikke boeken of saaie essays, maar met een leuk samenspel van beeld en geluid!

VCA halen: leuk cursusprogramma

Ik had eigenlijk verwacht dat we tijdens de cursus gezamenlijk een boek zouden lezen, of punt voor punt een checklist zouden afwerken. Dat was echter niet aan de orde: we werkten met degelijke software en met beeld en geluid. Dat vond ik erg prettig: ik leer beter wanneer ik meedoe aan een interactief programma. Dat was hier zeker het geval. Wil je een VCA halen, dan moet je een examen afleggen. Dat examen bestaat uit meerkeuze vragen, maar ook uit open vragen en toepassingsvragen. Tijdens de cursus ga je met al deze vormen aan de slag. Je krijgt een introductie op het onderwerp en doet daarna enkele oefeningen. Zo doorloop je ieder hoofdstuk van de checklist. Vind je een bepaald onderwerp lastig? Dan merkt de software dat gelijk. Bij een paar onderwerpen kreeg ik aanvullende vragen, en ik heb ook gemerkt dat eenzelfde soort vraag een paar keer terugkwam. Gedurende de dag betrapte ik mezelf erop dat ik het eigenlijk best wel leuk vond. Een VCA halen viel me alles mee. Antwoorden en opdrachten worden klassikaal besproken, dus je leert ook van andere mensen. Af en toe heb je een korte pauze, waar je even snel wat tegen elkaar kunt zeggen. Het tempo zit er echter goed in; je hebt weinig tijd om te socializen!

Het examen afleggen

Aan het eind van de dag moest ik direct het examen afleggen. Dat ging goed: in één keer geslaagd. Ook had ik het idee dat ik echt iets geleerd had. Mijn VCA halen ging dus eigenlijk relatief eenvoudig en was best de moeite waard. Wil jij ook je VCA halen? Surf dan eens naar https://www.vca-cursus.com/ en bekijk de verschillende cursuslocaties. Bij iedere locatie staat duidelijk op welke datum een sessie plaatsvindt. Zo vind je binnen mum van tijd een cursus die precies in jouw schema past!

Comments are closed