Airhockey: een spel dat iedereen leuk vindt

Je herinnert je het vast nog wel: vroeger in de pauzes op school tafelvoetballen. De benen van de poppetjes braken regelmatig af en er werd nogal eens vals gespeeld, maar het waren goeie tijden. Inmiddels zijn we ouder en is het tijd voor een volwassener spelletje: airhockey.

Wat is airhockey?

Wanneer je het woord ‘airhockey’ leest, denk je waarschijnlijk gelijk aan lange sticks met een puck en twee doeltjes – en dan nog iets met lucht, ofzo. Niets is minder waar. Airhockey heeft geen directe link met hockey zoals die op het veld uitgeoefend wordt; op het eerste gezicht lijkt het zelfs een beetje op curling. Het spel heeft een aantal onderdelen: een tafel, een puck en twee pushers. De puck is de zwarte harde schijf die, net als bij hockey, het doel in gebracht moet worden. Omdat deze schijf zo hard is, is het belangrijk om beschermende handschoenen te dragen tijdens het spelen van airhockey. “Pushers” (ook wel ‘strikers’) zijn nylon handgrepen waarmee de puck naar het doel gestuurd moet worden – de hockeysticks, maar dan anders. De tafel is speciaal: eronder bevindt zich een compressor, die lucht pompt in de tafel via gaatjes in het oppervlak. Op deze manier blijft de puck zweven en ondervindt hij geen weerstand van de tafel. Kenmerkende onderdelen van airhockey zijn de volgende:

  • Ter verdediging mag de pusher 8 centimeter van het doel gehouden worden. Hij hoeft maar een klein beetje naar links of naar rechts bewogen te worden en dan ben je al gegarandeerd tegen doelpunten in jouw goal.
  • Een schot op het doel komt vaak voort uit een ‘drift’: een patroon dat gemaakt wordt met de puck om de tegenstander af te leiden.
  • Vaak zijn er meerdere schoten tegelijk op het doel, maar komen die uit verschillende richtingen door de puck steeds op een andere plek te raken.
  • De knop van de pusher wordt vastgehouden met de vingertoppen en niet met de hele hand. Zo is er meer beweegruimte voor de pols en kan de speler de pusher sneller van de ene naar de andere kant bewegen.

De sport is inmiddels zo populair geworden dat er wereldkampioenschappen in worden georganiseerd. Vooral in Amerika zijn er veel wedstrijden, maar er bestaan ook ‘European Championships for Air Hockey’ en in Amsterdam is recentelijk de eerste air hockey-hal van Europa geopend, met de kenmerkende naam PUCK.  

Zelf airhockey uitoefenen

Ben je aangestoken door deze leuke sport? Gelukkig hoef je daarvoor niet per se naar Amsterdam af te reizen, maar kun je ook een airhockeytafel bestellen op airhockeytafel.nl. Ook zijn hier accessoires beschikbaar, zoals een aantal pushers in verschillende vormen en maten, zodat er voor elke hand een passende is. Ook kun je een puck voor een prikkie op de kop tikken. Wat betreft de tafels bestaan er verschillende varianten. Voor de allerkleinsten zijn er babytafels; niet te verwarren met minitafels, die vooral handig zijn voor hobbygebruik. Ze zijn snel op te zetten en af te breken, zonder dat het teveel opbergruimte inneemt. Handig voor thuis dus, en dat zijn ook de recreatieve tafels – voor op school of voor je kinderen. Wil je echte, hardcore airhockey, dan zijn de professionele tafels aan te raden.  Deze zijn ‘hufterproof’ (in het geval spelers niet tegen hun verlies kunnen) en kunnen intensief gebruikt worden. Leuk voor op kantoor bijvoorbeeld – even uit je hoofd komen en een actief spelletje spelen. Sommige tafels kunnen buiten staan en sommige hebben een munt-inwerpfunctie, voor als je het aankoopbedrag wil terugverdienen. Wat snel zal gebeuren, want airhockey is een spel dat iedereen wil spelen!

Comments are closed