Help jij egels met een egelhuisje?

Egels hebben het in onze huidige wereld niet gemakkelijk. Gelukkig kun jij ze op een eenvoudige manier helpen, namelijk door het plaatsen van een egelhuisje in jouw tuin. Zo hebben ze een plek waar ze zich terug kunnen trekken en waar ze hun winterslaap kunnen houden. Zet je ook af en toe wat eten en drinken voor ze neer, dan maak je ze natuurlijk helemaal blij! Een egelhuisje is in verschillende varianten verkrijgbaar, maar kan eigenlijk in iedere tuin geplaatst worden. Ook als je maar een klein tuintje hebt, kun jij zo toch je steentje bijdragen.

Waarom een egelhuisje plaatsen?

Zoals gezegd hebben egels het in het hedendaagse Nederland steeds moeilijker en dat heeft met een aantal verschillende zaken te maken. Natuurlijk is het niet gunstig dat er steeds meer autoverkeer is, waar veel diertjes het slachtoffer van worden en waardoor leefgebieden doorsneden worden. Maar de noodzaak van het plaatsen van een egelhuisje heeft te maken met een andere reden en dat is dat er bijna nergens meer rommelhoekjes te vinden zijn waar zij een plekje voor zichzelf kunnen maken. Heel veel mensen kiezen ervoor om vooral tegels of grint in hun tuinen te leggen, waardoor er steeds minder groen is te vinden in dorpen en steden. En mensen die wel planten in hun tuin hebben, ruimen voor de winter komt alles netjes op. Een egelhuisje plaatsen zou niet nodig zijn, als er in veel tuinen gewoon een bult afgevallen blad lag, wat voor egels echt een heerlijke plek is om hun winterslaap te houden. Datzelfde geldt voor voedsel, doordat er zo weinig begroeiing is en alles zo netjes gehouden wordt, is er voor egeltjes ook steeds minder voedsel te vinden. Ze leven gewoonlijk voornamelijk op maden, rupsen, slakken en andere kleine beestjes, maar dan moeten deze natuurlijk wel te vinden zijn. Aangezien dit steeds minder wordt, is het naast het plaatsen van een egelhuisje ook een goed idee om wat eten en drinken klaar te zetten voor ze.

Help de egels

Als jij een tuin bij huis hebt, dan kun je dus heel eenvoudig de egeltjes bij jou in de buurt helpen door daar een egelhuisje voor ze te plaatsen. Let daarbij wel op dat:

  • het huisje op een rustige plek staat
  • de ingang goed te bereiken is voor ze
  • er wat blad, mos, gras in de buurt is waar ze hun nestje mee kunnen bouwen

Doe je dit, dan kan het maar zo zijn dat er in de zomer jonge egeltjes geboren worden in jouw tuin! Een egelhuisje plaatsen levert je niet alleen de voldoening op dat je de egels helpt, je profiteert er ook van dat zij schadelijk ongedierte zoals slakken opeten. Zo kunnen deze jouw planten niet aantasten! Het is dus eigenlijk een win-win situatie. Overweeg jij om een egelhuisje te plaatsen in jouw tuin? Kijk dan eens op Vogelhuisjes.nl, hier vind je verschillende soorten. Je kunt er ook meteen eet- en drinkbakjes kopen, net als speciaal egelvoer en egelpoorten voor in de schutting. Zo draag jij gemakkelijk een steentje bij aan het opkrikken van de egelstand in Nederland!

Comments are closed